kaas_675x372

De operationele definitie van ‘belegen kaas’

In al mijn trainingen, of je nu alleen de basis wilt weten van Lean Six Sigma of expert wil worden, altijd besteed ik ruim aandacht aan de term ‘operationele definitie’.

Operationele definitie van wat? zult u zich afvragen. Enige uitleg is hier dan ook op zijn plaats. Ik bedoel hier de definitie waarmee je in een Lean Six Sigma verbeterproject gaat werken om een abstract begrip, zoals o.a. doorlooptijd of kwaliteit, te vertalen naar meetbare handelingen (meer definities). Hier valt geld te verdienen kan ik u melden. 

Voorbeeld: De lengte van een storing van uw warmte (of gas) wordt berekend vanaf het moment dat de storing bekend is bij uw leverancier tot het moment dat de storing aldaar wordt afgemeld door de monteurs. U merkte de storing echter al eerder op toen de verwarming afsloeg en er kan daarmee een verschil zitten tussen uw berekening in lengte van tijd en die van uw leverancier als het gaat om een onkostenvergoeding.

Met een goede operationele definitie kun je op eenduidige wijze de grootte van een probleem meetbaar maken evenals het eindresultaat van je verbeterproject. Hiermee spreek je ook dezelfde taal.

Van theorie naar praktijkEr valt veel geld te verdienen én te verliezen met het gebruik van verschillende operationele definities. Dit geldt niet alleen voor organisaties en politiek, dit geldt ook voor de consument.

Een tv-programma dat hier op ludieke wijze aandacht voor vraagt is het KRO programma Keuringsdienst van waarde. Bestempeld door henzelf als huishoud journalistiek, maar vooral de ontdekkers van de waarheid achter de commerciële marketing. Spelen met definities is big business! Laten we eens een recent voorbeeld nemen van een begrip, ik noem maar wat, ‘belegen kaas’.

De kaastest van jong naar oud

U heeft zich vast weleens hetzelfde afgevraagd als de consument die in deze aflevering de vraag stelt, waarom er toch zoveel verschil in smaak te vinden is tussen belegen kazen van de supermarkt en die van de kaasboeren.

Wanneer is volgens u eigenlijk een kaas belegen? Volgens Wikipedia pas na 16 weken rijpen. Dit is in overeenstemming met de algeheel geldende norm binnen de kaasbranche. Maar ja, norm maakt nog geen wet. Het zou dus zomaar héél lucratief kunnen zijn om kazen te bestempelen als belegen maar deze wel eerder dan de 16 weken te verkopen. De consument wil namelijk een lekker stukje kaas kopen wat uiteraard niet te duur mag zijn. Tja, en belegen kaas is toch zeker belegen kaas?

Ik zeg niet dát het gebeurt, maar bekijk de aflevering en beoordeel zelf. Er wordt in elk geval van alles aan gedaan om de kaas sneller te laten rijpen dan normaal gesproken het geval zou zijn. Volgens experts met verlies aan kwaliteit.

De vraag rijst nu of er niet teveel aan kwaliteit wordt ingeboet door het spelen met de operationele definities van de rijptijden van kazen. is dit werkelijk wat de consument wil, een goedkope kaas die alleen de naam belegen draagt? Of wil de consument heus wel wat meer geld betalen en daarmee echt lekkere kaas op zijn brood krijgen… Wat weet de consument eigenlijk nu anders dan dat de marketing hem vertelt?

Lean or marketing mean? Ik blijf in elk geval mijn aankopen doen bij mijn lokale kaasboer, Kaasshop Heyhoef van Jan van de Wetering, eentje die toevallig ook nog eens prijzen heeft gewonnen.

Elke hap moet goed smaken!

2 thoughts on “De operationele definitie van ‘belegen kaas’”

 1. Het leuke van het verhaal over de oude kaas is, dat het het zoveel reacties op de site van de KRO oproept.
  Het is echter een door mij waargenomen feit dat de belegen kaas van een kaasboer op de markt anders (veel pittiger smaakt, en echt l;keer is) dan de belegen kaas van de supermarkt. Of het nu aan het soort koe ligt of het voer, weet ik niet, in elk geval ligt het aan het productieproces (inclusief de periode van liggen (rijpen) daarna. Ik ben benieuwd welke operationele definitie de lean sigma specialist Roel van de Ven nu aan het begrip belegen gaat hechten :).

  Met de strekking van het verhaal over passie en verspilling ga ik een heel mee, maar er zijn er ergens grenzen. Werkend met een 100% vrijwilligersorganisatie (gedreven en bevlogen mensen) merk ik ook de grenzen van de passie. Het moet ook passen in het totaal.

  John Franssen

 2. Dag John,

  Ik houd de definitie maar aan die de kaasspecialist mij verteld, wel zo makkelijk en is me tot nu toe prima bevallen.

  Ik heb begrepen van mijn lokale kaasspecialist dat hij zonder advertenties te plaatsen in één week tijd 100 extra klanten binnen zag lopen (meten = weten).
  Niet alleen ik kies dus voor de definitie die de branche aan belegen hangt.

  Roel van der Ven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *